Tam bir dolmasever olarak biber dolmasını bu yaz gününde fırında pişirmeyi denemek istedim. Gerçekten çok hafif oldu. Özellikle içine attığım taze nane çok güzel bir lezzet verdi. Gelelim tarifimize :)
Malzemeler
- 10 - 12 adet dolmalık biber
- 200 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2 - 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı pirinç
- 1-2 adet domates
- 1 çorba kaşığı salça(yarısı biber salçası da olabilir)
- 1 kaç sap taze nane (yoksa kuru nane de ekleyebilirsiniz)
- 1 çorba kaşığı zeytinyağ (ayçiçekyağı da kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
1. Pirinci on dakika ılık suda bekletin.
Süzün, iyice yıkayın. Biberleri yıkayın, baş kısımlarını kapak yapacak şekilde kesin, saplarını
ve çekirdeklerini çıkartın. Çekirdek kalmaması için tekrar sudan
geçirin.
2. Kıymayı, ufak küp küp doğranmış soğanı, sarımsağı, naneyi, tuzu, karabiberi bir kapta biraz yoğurarak karıştırın.
3. Bu karışıma pirinçleri ve 3/4
bardak su ekleyin.
Püf Nokta: Su kıymanın çok sıkı olmamasını sağlar; yoksa
pişince çok sert olur. Biraz pirinçlere şişecek alan kalması lazım.
Hafif sulu, yumuşak bir kıvamda olması gerekir.
4.
Biberleri cam bir kaba dizin, içlerine birer çorba kaşığı kadar kıymalı
harçtan koyun. Üzerlerine kapakları kapatın. Salçayı bir bardak
suda karıştırın ve salçalı suyu biberlerin üzerine dökün, zeytinyağı da
üzerine doğru gezdirin. 170C fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
*Ben kapaklı borcam kullandım, böylece pişmesi daha kolay oldu. Üzerini alimünyum folyo ile kapamak sağlıklı değil. O yüzden cam kaplarda pişirmeye özen gösterelim :)
Afiyet olsun :)
Dip not: Olur da yemeği yaparken benim gibi elinizi yakarsanız, ilk önce su toplamaması için 10dk kadar buz, ardından acıyı alması için Anestol krem uygulayın. Daha sonra da iz kalmaması için sık sık Silverdin krem uygulayın. Gerçekten etkili bir tedavi benimki geçmek üzere..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum bırakan elleriniz altın dolsun :)