Biraz ev hanımı, biraz öğretmen, biraz eş, biraz arıza, biraz
alışverişkolik, biraz pastacı, biraz kadın, biraz kardeş, biraz gelin, biraz
çocuk...Sizde de bunlardan biraz varsa aramıza hoşgeldiniz (:


20 Mart 2012 Salı

Tırnak Sağlığı ve Bakımı - 2

Tırnak Sağlığı ve Bakımının 2.bölümünde: Tırnak Yeme, Şeytan Tırnağı ve Tırnak batması var. Şeytan tırnağı sorunu bende de oluyor. Hep birlikte okuyalım bakalım neden oluyormuş, nasıl tedavi ediliyormuş?



Tırnak Yeme:
Tırnaklarınızı yiyorsanız, muhtemelen bu alışkanlığınıza çocukluk döneminde başlamışınızdır.

Ergenlik dönemindeki çocukların yaklaşık yarısı tırnaklarını yediklerini belirten uzmanlar, bunların dörtte üçünün bu alışkanlıklarını 35 yaşına kadar sürdürdüklerine de dikkat çekiyorlar...(!)

Bunun gibi asabi alışkanlıkların, endişe, stres ve sıkıntı anında ortaya çıkan bilinçdışı davranışlar olduğunu söyleyen uzmanlar, tırnak yeme alışkanlığını "onikofaji" olarak isimlendiriyorlar. Tırnak yemek, sosyal açıdan da kabul edilebilir bir davranış değildir. Ayrıca, pürüzlü, yenen tırnakların çekici görünmediğini belirten araştırmacılar, bazı insanlar tırnaklarını çok kötü yediklerini, parmaklarını kanattıklarını ya da tırnaklarını kemire kemire yok denecek kadar az bıraktıklarını ifade ediyorlar. Tırnak yemenin sağlığı da olumsuz etkilediğini vurgulayan uzmanlar, tırnaklarınızı yediğinizde, ağzınız ile parmaklarınız arasında ileri geri bakteri taşıdığınızı ve eğer şeytan tırnağınızı yerseniz, tırnağınızın kenarında enfeksiyon gelişebileceğini açıklıyorlar.
 
Peki bu zararlı alışkanlıktan nasıl kurtulacaksınız ona gelelim... İşte size tırnak yemeyi önlemenin 4 yolu:

1. Tırnaklarınızın temiz ve bakımlı olmasına özen gösterin: Bazı tırnak yiyenler için, bu saplantılı bir durum halini almıştır. Tırnaklarınızı temiz ve bakımlı tutmalısınız. Manikür kitlerinde genellikle tırnak kesme makası, bir törpü, küçük bir makas ve kütikül itici ya da manikür kürdanı bulunuyor. Evinizde ya da çantanızda küçük bir manikür kiti bulunursa, kırılan tırnaklarınızı ya da şeytan tırnaklarınızı yemeden düzeltebilirsiniz. Haftada bir kez manikür yapmaya çalışın. Gerekliyse tırnaklarınızı keserek başlayın. Zeytinyağlı ya da losyon eklediğiniz ılık suda tırnaklarınızı birkaç dakika bekletin. Tırnaklarınızdaki ölü deriyi yavaşça geriye itin. Ellerinizi kurulayın ve losyon ya da kütikül kremi sürün.

2. Caydırıcı kullanın: Eczanelerde tırnak bakımı ürünlerine bakarsanız, tırnak yemeyi bıraktıran kremleri, yağları ya da tırnak cilalarını görebilirsiniz. Bu ürünlerden birçoğu aynı zamanda başparmak emmeyi bıraktırmak için de kullanılıyor. Bu ürünlerin içerisindeki kırmızı biber özü gibi maddelerden dolayı ürünlerin tadı acıdır. Bazı insanlar evde kendi hazırladığı saf karabiber gibi caydırıcı solüsyonları kullanıyor. Ancak bunlar kolayca yıkanabiliyor, ticari ürünler ise daha uzun süre etki gösteriyor.

3. Kendinize oyalanacak alışkanlık bulun: Tırnak yeme alışkanlığınızı unutmak için tüm enerjinizi başka alışkanlıklara harcayın. Bazı insanlar için, bu ellerini meşgul tutmak anlamına geliyor. Basit bir stres topunu avuç içinde sıkabilirsiniz. Bu size yardımcı olur. Tırnaklarınızı yemek istediğiniz zaman, stres topunu elinize alın ve sıkmaya başlayın. Ya da ellerinizi meşgul etmek için boyama, dikiş dikme, örgü örme, çizim yapma ya da dantel yapma gibi el işleriyle uğraşabilirsiniz.

4. Tırnaklarınızı neden yediğinizi bulun: Öncelikle, niçin tırnak yemeye başladığınızı düşünün. Sadece bir gün buna başlayıp, alışkanlık yapmış olabilir. Bu bazı tırnak yiyenler için doğrudur. Yine de, bunların birçoğu sıkıntı, stres, korku ya da endişe anlarında tırnak yemeye başlamıştır. Belki, siz de okulun ilk günü ya da ailenizden uzak, arkadaşınızın evinde ilk kez gece yatısına kaldığınızda başlamış olabilirsiniz. Eğer ne zaman ve hangi koşullar altında tırnak yemeye başladığınızı bulduysanız, bununla mücadelenin yollarını da bulursunuz. Her zaman stres kaynaklarını ortadan kaldıramayabilirsiniz, ancak o an yapacak başka bir şeyler bulabilirsiniz. İşte sıkıldıysanız, kısa bir yürüyüş yapın ya da bir bardak su almak için yerinizden kalkın. Eğer uçmak sizi endişelendiriyorsa, yanınıza okuyacak kitaplar alın ya da dizüstü bilgisayarınızı yanınıza alıp film izleyin, internete girin. Hissettiklerinizi biriyle konuşmak da yardımcı olabilir. 

Tırnak yemeyi önleyen ürünlerden seçtiklerim:



 Bunların dışında protez tırnak da bir seçenek. Detaylı bilgi için tık tık :)

Şeytan Tırnağı:
Şeytan tırnağı tırnak kenarlarından küçük bir deri parçasının kalkmasıdır. En çok tırnak yiyenlerde görülür. Ancak evde veya mesleki nedenli küçük zedelenmeler de aynı durumu oluşturabilir.
Alt kısmı sinir uçlarının bulunduğu derinin derin tabakalarına kadar ulaştığından genellikle ağrılıdır. Kolaylıkla mikropların yerleşmesi ve dolama şeklinde bir iltihabı olaya neden olması mümkündür. En iyi tedavisi sivri uçlu küçük bir makas ile dibinden kesilerek yapılır. 

Tırnak batması:
Tırnak batmasının oluşumunda rol oynayan en önemli unsur başıdır. Uygun olmayan sıkı ayakkabılar en büyük sorumludur.

Ayak tırnaklarının yanlış kesilmesiyle tırnakların serbest köşelerinde dikensi uzantıların ortaya çıkması olayı hazırlayan ikinci unsurdur. Böylelikle, tırnakların uçtaki serbest köşeleri iki yandaki tırnak kıvrımlarına batmaya başlarlar. Bu durum sürdükçe, giderek tırnak kıvrımı bölgesindeki deri ve derialtı dokusunda bir reaksiyon gelişir. Kenarlarından iltihabi sızıntı gösteren ağrılı, kırmızımsı renkli bir kabarıklık gelişir. Bu denli bir reaksiyon oluşmadıkça tedavi basit sayılabilir. Ayaklar günde iki kez ılık su içerisine sokularak tırnak uçları dışarıya çıkarılmaya çalışılır ve tırnak altına pamuk ile destek yapılır, hastaya tırnağını kavisli değil düz kesmesi ve bol ayakkabı giymesi önerilir. Ancak hadisenin ilerlediği olgularda tırnağın tamamen veya kısmen çıkarılması ve çevrede reaksiyon sonucu gelişen dokunun ise elektrik ile yakılması gerekecektir.

Ben hemen gidip tırnak bakım ürünlerimi süreceğim :) Sağlıklı tırnaklar diliyorum herkese...

2 yorum:

  1. bu tırnak sağlı ve bakımı 3 çıkacak mı gerçekten çok güzel bir site hepsini deniyorum ve işe yarıyor lütfen 3 de çıkartın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ilginiz için, en kısa sürede 3.ye yer vereceğiz. Sevgiler

      Sil

Yorum bırakan elleriniz altın dolsun :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...