Biraz ev hanımı, biraz öğretmen, biraz eş, biraz arıza, biraz
alışverişkolik, biraz pastacı, biraz kadın, biraz kardeş, biraz gelin, biraz
çocuk...Sizde de bunlardan biraz varsa aramıza hoşgeldiniz (:


22 Mart 2012 Perşembe

İstiridye mantarından şinitzel yapalım!


Tam bir mantar sever olarak bugüne kadar neden istiridye mantarını keşfetmediğime şaşıyorum.. Diğer mantara göre daha lezzetli ve etli. Geçen gün bizim manavda gördüm ve arkasında yazan tarife göre yaptım. Görenler şinitzel sansa da aslında o bir mantar :) Önce bu mantarı biraz tanıyalım...


İSTİRİDYE MANTARI (KAYIN MANTARI)
Türkiye'de 'kayın mantarı' ya da 'kavak mantarı' olarak tanınan bu tür, ağaçların gövdelerinde beslenerek büyümekte. Kısmen ya da tamamen çürümüş ya da devrilmiş Kızılağaç, akçaağaç, kavak ya da kayın gibi pek çok ağaç kütükleri üzerinde yetişmekte. Ilıman bölgelerde sonbahar, erken kış ve ilkbaharda yaygın olarak görülür. Nemli ve kuytu yerleri sever. Türkiye'de üretimine yeni yeni başlanan kayın mantarı, tadındaki mükemmelliğiyle diğer mantar türlerinden ayrılmakta. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar; şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanı. Mantar, bağışıklık sistemini güçlendirerek bünyeyi hastalıklara karşı koruyor.

Gelelim lezzetli yemeğimize.. Gayet kolay ve pratik... 10 dk da hazır ve enfes!

İstiridye mantarlarımızı yıkayıp, varsa saplarını kesiyoruz. Önce buğday ununa, ardından içine biraz tuz attığımız çırpılmış yumurtaya, son olarak da galete ununa bulayıp kızgın yağda iki tarafı kızarana dek pişiriyoruz. İşte bu kadar basit :) Etli bir mantar oldupu için şinitzel gibi kızarana dek tavadan almayın. Biraz ılınınca servise hazır, afiyet olsun!
 

4 yorum:

  1. Çok faydalıymış.Buralarda pek denk gelmedim ama organik pazarlara bir bakmak lazım.Afiyet olsun ;)

    YanıtlaSil
  2. "Aneminin düşmanı" bölümünü "annemin düşmanı" okudum. Bir süre anlamsızca baktım ekrana :D

    Ben mantara bayılan bir insanım. Yiyeceği tipine göre çok ayırırım. Neden bilmiyorum, ben bu mantardan korkuyorum. O yüzden hiç cesaret edemedim. =/ Bu kadar güzelse bir mantar sevgilisi olarak deneyebilirim çünkü olmuş hali çok leziz görünüyor buradan bakınca :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sen tırnak içinde yazınca bende öyle okudum. Annesi sevmiyor herhalde dedim :))

      Bende korkardım ama bir gün manavda "ne pişirsem" diye bakınırken gördüm ve manava sordum. Oda çok lezzetli deyince gaza geldim aldım. İnan hergün yiyebilirim. Ben çok sevdim. Artık diğer mantarın yüzüne bakmam :))

      Sil

Yorum bırakan elleriniz altın dolsun :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...